A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

Achizitie - Achizitia reprezinta o delegare care consta in stabilirea unei liste cu furnizori sau intreprinzatori; de asemenea presupune consultarea acestora, compararea ofertele primite, verificarea conformitatii cu cerintele consultantei precum si redactarea si realizarea clauzelor tehnice, administative si comerciale ale comenzilor si contractelor.

ACHIZITIONARE - Achizitionarea reprezinta acel proces de obtinere al unui sistem, al unui produs, a unui serrviciu sau al unui produs/serviciu software.

ACHIZITOR - Achizitorul reprezinta acea societate sau organizatie care achizitioneaza sau procura un sistem, un produs, un software sau un anumit serviciu de la un furnizor.

Acord - Acordul reprezinta definirea acelor termeni si conditii in care se va desfasura o relatie de munca sau un alt fel de relatie.

Acord de certificare ISO - Acordul de certificare (aranjamentul de certificare) reprezinta actiunile care au ca scop sa sa faca acceptabile, reciproc, sistemele de certificare sau procedurile conexe in vederea facilitarii schimburilor (SR EN ISO 9000:2001).

Acord de recunoastere - Acordul de recunoastere reprezinta acel acord care se bazeaza pe acceptarea de catre o parte acelor rezultate prezentate de catre alta parte si care presupune aplicarea unuia sau mai multor elemente functionale desemnate, ale unui sistem de evaluare a conformitatii.

Acreditare ISO - Acreditarea reprezinta procedura / procesul prin care un organism autorizat acorda recunoasterea ca organismul / societatea in cauza este competent /a sa realizeze anumite sarcini specifice (SR EN ISO 9000:2001).

Acreditare laborator -

Acreditare laborator - Recunoasterea general oficiala referitoare la un laborator de incercari care este competent sa execute anumite incercari sau anumite tipuri de incercari (SR EN ISO 9001).

Acreditare laborator de incercari - Referitor la standardele de calitate ISO, acreditarea unui laborator presupune certificarea sistemului de calitate ISO 17025 care se refera la calibrari si teste efectuate dupa metode standard si care sunt realizate in laborator.

Activitate de supraveghere - Activitatea de supraveghere reprezinta activitatea (sau, dupa caz, totalitatea activitatilor) preluata / preluate de un organism de certificare / acreditare, in scopul monitorizarii activitatilor organizatiilor acreditate.

Aitiografie - Aitiografia reprezinta un procedeu standard de schitare in scopul reprezentarii grafice a anumitor produse, servicii sau actiuni, indirefent de starea sau de anvergura relatiilor si interactiunilor dintre ele.

Ajustare - Ajustarea (sau adaptarea unui anumit mijloc de cantarire sau masurare) reprezinta procedeul care este destinat sa aduca un anumit mijloc de cantarire sau de masurare intr-o anumita stare de functionare potrivita pentru utilizarea sa in conditii optime.

Alocare - Alocarea reprezinta procesul de separare a fluxurilor de iesiri sau fluxurilor de intrari ale unui anumit proces de baza pentru sistemul in cauza studiat.

Alocatie - Alocatia reprezinta o formalitate care este pusa in functiune in momentul realizarii si proiectarii unei entitati in scopul de a distribui cerintele impuse parametrilor acestei entitati intre sub-entitatile proprii, in concordanta cu criteriile date.

Analiza - Analiza reprezinta activitatea de conformitate a potrivirii, adecvantei si eficientei referitoare la indeplinirea obiectivelor stabilite.

Analiza critica a esecului - Analiza critica a esecului reprezinta metoda inductiva de prevenire prin care este posibila, printr-un proces de simulare cantitativa, identificarea efectului unui mod de slabiciune asupra rezultatului final, inainte de a fi realizat produsul (analiza esecului, conform managementului calitatii -> metoda inductiva de prevenire).

Analiza de incertitudine - Reprezinta acea procedura sistematica de stabilire si cuantificare a incertitudinii introduse in rezultatele unei analize a inventarului ciclului de viata datorate efectelor cumulate ale incertitudinii de intrare si variabilitatii datelor.

Analiza defectarii - Analiza defectarii reprezinta un examen logic si in acelasi timp sistematic al unei entitati ca urmare a unei defectari, in vederea identificarii si analizei mecanismului defectarii, a motivelor si consecintelor acesteia.

Analiza defectiunilor - Analiza defectiunilor este acel examen logic si sistematic al unei entitati pentru identificarea si analiza probabilitatilor, motivelor si consecintelor acelor defectiuni posibile .

Analiza incertitudinii - Reprezinta un proces sistematic pentru stabilirea si cuantificarea incertitudinea introdusa in rezultatele unei analize a inventarului ciclului de viata, incertitudine datorata efectelor cumulative ale incertitudinii intrarilor si variabilitatii datelor.

Andosament - Andosamentul reprezinta aprobarea scrisa si anume care implica o anumita adeziune personala a semnatarului si in acelasi timp acceptarea asumarii responsabilitatii corespunzatoare.

Anduranta - Anduranta presupune capacitatea unei anume entitati de a rezista la o actiune a factorilor de imbatranire.

Anomalie - Anomaliea reprezinta abaterea fata de ceea ce era de asteaptat; o anomalie justifica o anumita investigatie care poate incepe printr-o anumita constatare a unei neconformitatii sau unui anumit defect.

Aprobare - Aprobarea reprezinta acea declarate emisa de un organism care are autoritatea necesara si dupa care un ansamlu de criterii publicate a fost satisfacut.

Aprobarea privind capabilitatea - Aprobarea privind capabilitatea reprezinta acordul dat unui fabricant cand s-a stabilit ca acesta acopera si are capabilitatea ca procedeele de fabricatie si metodele de control a calitatii ce acopera o gama de componente, indeplinesc cerintele specificatiei generale sau intermediare aplicabile componentei.

Arbore de defectiune - Arborele de defectiune reprezinta diagrama logica care prevede ce anume feluri de defectiuni ale subentitatilor unei entitati complexe, care anume evenimente interioare sau exterioare sau ce combinatii ale acestora conduc la un anumit fel de defectiune dat al entitatii.

Arbore de mentenanta - Arborele de mentenanta reprezinta diagrama logica si care reflecta diferitele succesiuni pertinente de operatii de baza pentru mentenanta, susceptibila a fi efectuate asupra unei entitati si de asemenea in conditiile alegerii lor.

Asigurarea calitatii - acoperire - Asigurarea calitatii acopera toate genurile de activitati, de la design, dezvoltare, implementare si pana la productie, instalare, prestare servicii, etc.

Asigurarea calitatii - scop - Asigurarea calitatii actioneaza pe principiile "potrivit pentru scop" si "realizeaza corect de prima data". Principalul scop al asigurarii calitatii este acela de a asigura faptul ca produsele indeplinesc sau chiar depasesc asteptarile clientilor.

Asistenta tehnica - Asistenta tehnica reprezinta denumirea generica data unor demersuri sau imixtiuni realizate in beneficiul si castigul clientului in interiorul unui anumit proiect cum ar fi procesele de asigurare a mentenantei si securitatii, proiecte care vizeaza instruirea personalului, de supraveghere sau de control a probelor, etc.

Contacteaza-ne

Activitate de proiectare? Da Nu
Certificare in: ISO 9001:2008
ISO 14001 HACCP
OHSAS 18001
Sistem de management integrat
captcha
   

office@senatorconsult.ro
comercial@senatorconsult.ro
calitate@senatorconsult.ro
Telefon:0341.408.076
Mobil:0726.272.414
Aleea Macilor, Nr. 8, Bl. B´1, Ap. 39
Constanta - Romania
vezi harta